Luiden van beide luidklokken, tijdens de Nationale Dodenherdenking, 4 mei 2012

Tijdens de rondleidingen van de afgelopen maanden heb ik aantal torenklimmers een filmpje beloofd van het luiden van BEIDE luidklokken in de Grote Toren.

Het luiden van beide luidklokken is een tamelijk zeldzame gebeurtenis in de Grote Toren te Gorinchem. Dit gebeurt alleen bij zeer bijzondere gebeurtenissen, bij dreigende overstromingen, en tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Vanwege de zeldzaamheid hebben niet zo veel mensen dit ooit gezien, dat was een goede reden om dit filmpje te maken. De opnamen zijn gemaakt met kleine Gopro camera’s, onder tamelijk lastige lichtomstandigheden.

Leuk om even op te letten: de hoofdletter M op de onderste luidklok, die met een Monumentale status de klok moest beschermen tegen inbeslagname door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar wat helaas niet heeft geholpen; de elektrische kettingaandrijving van de luidklokken, de enorme hoogte van de carillionruimte, en het denderen van de stalen constructie tijdens het luiden. Het maken van deze beelden was een heel bijzondere en vooral heftige ervaring!

Dank aan Bernd Voorsluijs voor zijn hulp bij de totstandkoming van de beelden, en aan VVV Gorinchem, die haar medewerking verleende!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s