De geboorte van een luidklok

Elke kerktoren heeft luidklokken. Onze Gorcumse Grote toren heeft twee luidklokken, en een carillon. De oudste en grootste luidklok dateert uit 1481, en werd gegoten door Steven Butendiic te Utrecht. Je hoort deze klok op de halve uren één maal slaan. De tweede en kleinere luidklok is van later datum, 1625, en werd ook te Utrecht gegoten, en wel door Alardus Meurs. Deze klok slaat de hele uren, en heeft een wat hogere toon.

Het carillon is vrij nieuw, het werd in gebruik genomen in 1965. Het carillon bestaat uit 47 klokken, met een gezamenlijk gewicht van maar liefst 11.000 kg.

De video toont de geboorte van een nieuwe luidklok bij het bedrijf Koninklijke Eijsbouts te Asten. Eijsbouts is niet de maker van het huidige carillon, maar was wel betrokken bij het onderhoud van het vorige, veel kleinere carillon, dat afkomstig was uit het voormalige stadhuis, maar te klein bleek voor de Grote Toren. De vervaardiging van het huidige carillon in de Toren is gegund aan Petit & Fritsen, die een schitterend carillon afleverden dat op[ bevrijdingsdag 1965 in gebruik werd genomen, en dat wij elke dag kunnen beluisteren.

Koninklijke Eijsbouts leverde in 2013 een nieuwe luidklok voor de Notre Dame te Parijs, misschien wel de beroemste kerk ter wereld. Deze klok zal voor het eerst geluid worden in maart 2013! Hier is te zien hoe het gietproces verloopt.

De video

Het gietproces van een 3 tons luidklok, vervaardigd bij Koninklijke Eijsbouts te Asten. Deze klok werd gegoten op 1 maart 2013. Het gietproces is op bijzondere wijze in beeld gebracht door een miniatuurcamera – Gopro Hero3 – boven de gietvorm te laten zweven op een koolstof mast, zodat een intieme blik op het proces ontstaat. Tijdens het gieten was de camera zo dichtbij dat deze flink warm werd.
Dank aan Koninklijke Rombouts om deze heel bijzondere gebeurtenis bij te wonen!

De video is het best beeldvullend in 720 HD te bekijken!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s