Artikel Gorcumse Courant: carillon gerenoveerd

In de Gorcumse Courant van woensdag 21 januari 2015 schreef Matthijs Daniels een mooi artikel over het vernieuwde carillon, en stadsbeiaardier Henny Blom.

De afgelopen weken wordt het carillon gerenoveerd.

Is jullie opgevallen dat het carillon veel mooier klinkt de laatste twee weken? Ook de uurslagen klinken deftiger, vermoedelijk omdat de grote luidklok is gebruikt voor de uurslagen. Tijdens de jaarwisseling stonden uurwerk en carillon stil, en was de wijzerplaat van de klok niet verlicht. Van de kleine luidklok zijn de ophangbeugels en ophangbouten vervangen, dat zou verklaren waarom de grote klok tijdelijk is gebruikt, en het mooie diepe geluid van de uurslagen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Royal Eijsbouts, de bekende klokkengieters uit Asten. Zij hebben het carillon flink aangepast. Het carillon krijgt een nieuw pneumatisch systeem. Dat betekent dat de elektrische hamers naast de klokken niet meer gebruikt worden, maar de oorspronkelijke klepels. Het resultaat: een veel voller en mooier geluid. De bedrading is vervangen door RVS bedrading, een meer toekomstvaste oplossing. Kortom: een stevige opknapbeurt, die je letterlijk kunt horen.

Zodra de werkzaamheden zijn afgerond zullen we een rondleiding organiseren naar het vernieuwde carillon. Dat doen we via VVV Gorinchem, nieuws volgt.

Met dank aan Hans van Breugel van Gemeente Gorinchem voor zijn toelichting.

http://www.eijsbouts.com

Binnenkort is de nieuwe situatie te bewonderen via de reguliere Torenbeklimmingen.

Lees hier het artikel van Matthijs: (klik om in te zoomen)

PROD_WHK-A_GOR_GOR-3_150121_1_D_FC

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s