27 januari: Torenklimmen met Ds. Koelmanschool

Vandaag was de Gorinchemse Ds. Koelmanschool te gast, met maar liefst 28 leerlingen. Groep 7/8 bezocht de Grote Kerk, met aansluitend een klim omhoog op de Grote Toren. Een thuiswedstrijd dus!

En, ze hadden een prachtige dag uitgezocht; niet al te koud, met een lekker winterzonnetje. We hebben de Toren aan de buitenkant bekeken, en zelf ervaren hoe scheef het gebouw eigenlijk staat. Natuurlijk volgde daarna de bouwkundige oplossing, met de verdeling van het gewicht van de Toren naar de noordzijde.

Ds Koelmanschool torenklimmen 3

Na de buitenkant bezochten we de verschillende zolders, en bekeken uiteindelijk het carillon, tijdens de renovatiewerkzaamheden. Opmerkelijk om te zien dat een fors aantal hamers al was verdwenen, en de de splinternieuwe carillon-computer de klokken nu aanstuurde via de klepels, in plaats van de elektrische hamers. Een prachtig gezicht, maar ook een prachtig vol geluid. De tweede groep van 15 klimmers heeft waarschijnlijk als eerste bezoekersgroep de nieuwe situatie kunnen bewonderen (en beluisteren), maar daarover later meer.

Ds Koelmanschool torenklimmen 2

Na een bezoek aan de diverse torenzolders werd de spits aan de binnenzijde bekeken, en kregen de leerlingen uitleg bij het mooie uitzicht. Stellingmolens, Dalempoort, Woudrichtem, slot Loevestein, de windmolens bij Schelluinen, noem maar op.

Ds Koelmanschool torenklimmen 1

Na de excursies lieten de leerlingen een stuk samenzang horen in de Grote kerk, wat opvallend mooi klonk. Knap gedaan!

Ds Koelmanschool torenklimmen 4

Leerlingen, Juf van Hoorne en meester Hoepel van de Ds. Koelmanschool: dank voor jullie komst, en we zien jullie graag weer terug!

Foto zelf downloaden? Klik tweemaal op de foto, en gebruik je rechter muisknop!

Namens VVV Gorinchem,

Bas

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gorinchem, recreatie, toerisme, torenklimmen, Uitzicht, VVV Gorinchem en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s