Werkzaamheden carillon Grote Toren Gorinchem

Een stille zonnige dag vandaag in de binnenstad. Geen uurslagen van de Grote Toren, geen carillonmuziek op elk kwartier, geen wakkerbeieren om 09:15 uur. Alleen carnavalsmuziek klinkt in de torenruimte. Het carillon van de Grote Toren wordt gerenoveerd, de werkzaamheden worden uitgevoerd door wereldberoemde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Het nieuwe carillon verving in 1965 het oude, afkomstig uit het voormalig stadhuis, en is nu dus 50 jaar oud.

Inmiddels zijn we als VVV Gorinchem gidsen in overleg met diverse partijen hoe we de afrondingen van de werkzaamheden feestelijk kunnen inluiden. Een nieuwe computer zal de muzikale mogelijkheden sterk vergroten. Stadsbeiaardier Henny Blom zal tijdens speciale rondleidingen muzikale toelichting geven over de nieuwe mogelijkheden en techniek van het carillon. Op maandagmorgen is Henny te beluisteren boven de binnenstad, en de hele week klinkt ieder kwartier het carillon.

Dirigent Michel de Valk denkt mee over een bijzondere muzikale inluiding, daarover later meer.

DCIM108GOPRO

Op de foto:

Het carillon, gezien vanuit de noord-west zijde. Hier is goed de constructie van het carillon te zien. Het carillon hangt in een staalconstructie, welke rust op de nieuwe vloer (mei 1965). Het klokkenspel bestaat uit 47 klokken, met een gezamenlijk gewicht van 11 ton. Om aan het carillon ruimte te bieden zijn enkele torenzolders verwijderd. Zo onstond een grote klankruimte van ca. 17 meter hoogte, die er voor zorgt dat het geluid zich prachtig vermengd, alvorens het de toren verlaat, via de galmgaten met galmborden. Om de constructiekrachten van de verwijderde zolders op te vangen is een betonnen ring aangebracht in de toren, die de constructie versterkt. Deze is goed op de foto te zien.

De werkzaamheden aan het carillon zullen nog tot in maart/april voortduren. Nieuws over de rondleidingen voor muziekliefhebbers volgt spoedig!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gorinchem, toerisme, torenklimmen, VVV Gorinchem en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.