Nederlandse Taalles op hoogte!

25 maart 2015. Een rondleiding met een grote groep mensen onder begeleiding van Vluchtelingenwerk Gorinchem. Collega Jan Ottevanger verzorgt een rondleiding, en heeft mij gevraagd bij te springen. Een goed idee, want de groep blijkt behoorlijk groot! Bovendien hebben we een veelheid aan nationaliteiten te gast.

Torenklimmen vluchtelingenhulp 25 mrt 2015 IMG_2559

Onverwachte lol, want de rondleiding blijkt een bijzonder karakter te hebben: kennismaken met de stad Gorinchem, en ondertussen stevig oefenen met de Nederlandse taal. Nou, dat ging ze behoorlijk goed af. Natuurlijk bevat zo’n prachtig historisch bouwwerk een schat aan ongebruikelijke Nederlandstalige termen, woorden je in het dagelijks gebruik van het Nederlands maar zelden gebruikt. Vreemde woorden als beiaard, klepel, kadaster, klok, rivierklei, carillon, luidklok, urenslagen, bladveer, een akkoord, noem maar op! We hebben de nodige schik gehad en ondertussen een prachtig beeld op de stad gehad. Helaas was het weer een beetje druilerig, maar dat mocht de pret niet drukken. Het uitzicht op afstand was pet, maar een uitnodiging voor een heerlijk zonnige dag staat alvast.

Torenklimmen vluchtelingenhulp 25 mrt 2015 IMG_2562

Een heel bijzondere verassing was de aanwezigheid van een aantal voetballers uit Eritrea, die nu spelen bij het Gorcumse GVV Unitas. Natuurlijk heb ik trots verteld over mijn eigen Unitas pupil! We hebben afgesproken om binnenkort een balletje te gaan trappen.

Na het bezoek aan de Grote Toren is de groep aan de koffie gegaan, en met de boot de rivier overgestoken naar Slot Loevestein. Heel veel Gorcumser gaat het echt niet!

Vluchtelingenwerk Gorinchem: dank voor jullie initiatief, en deelnemers: welkom in onze mooie stad, en dank voor jullie enthousiasme!

Bas

Torenklimmen vluchtelingenhulp 25 mrt 2015 IMG_2565

Dit bericht werd geplaatst in Gorinchem, toerisme, torenklimmen, VVV Gorinchem en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.